Εκπαιδευτική εκδρομή στο Βόλο

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, το  Γυμνάσιο   Λ.Τ. Βερδικούσας,, πραγματοποίησε  μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βόλο.

Αρχικά οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί καθηγητές  επισκέφτηκαν τον παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας. Περιηγήθηκαν στα  πετρόκτιστα  στενά καλντερίμια  και θαύμασαν τα αρχοντικά του οικισμού, χτισμένα  με την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση  στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Κρυφό Σχολειό του οικισμού. Κατηφορίζοντας προς την πόλη του Βόλου, οι μαθητές θαύμασαν την υπέροχη θέα του Παγασητικού κόλπου.

Στην πόλη των Αργοναυτών, η περιήγηση συνεχίστηκε με τα  σημεία αναφοράς  της πόλης. Το κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην καπναποθήκες), την Αργώ του Ιάσονα,  το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου με την περίτεχνη αρχιτεκτονική σε σχέδια του Αριστοτέλη Ζάχου, την πολύβουη Αγορά και  την παραλία του Βόλου που απόλαυσαν τον ήλιο και τη θάλασσσα.

Τέλος οι μαθητές  βρέθηκαν στο Χωριό του Αη Βασίλη, όπου έζησαν για λίγο την μαγεία των Χριστουγέννων, με τον Αη Βασίλη , τα ζώα της Φάτνης, τα λαμπάκια, τα παιχνίδια και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Τριήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Καβάλα- Ξάνθη- Κομοτηνή και Σέρρες

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ Βερδικούσας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη, από την Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 29 Απριλίου 2018, στην Καβάλα, την Ξάνθη ,την Κομοτηνή και στις Σέρρες.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης ξεκίνησε με μαθητές και συνοδούς καθηγητές, να επισκέπτονται την Αμφίπολη. Εκεί περιηγηθήκαμε  στο ομώνυμο μουσείο και φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο εντυπωσιακό άγαλμα του λιονταριού της Αμφίπολης.

Συνεχίσαμε  με την περιήγηση στην πόλη της Καβάλας με τις Καμάρες ( το αρχαίο υδραγωγείο), σήμα κατατεθέν της πόλης, το Κάστρο της πόλης με την μαγευτική θέα στο πανέμορφο λιμάνι, το Ιμαρέτ, ένας χώρος, μια ιστορία χρόνων, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο μωσαϊκό- ψηφιδωτό αφιερωμένο στην επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην πόλη.

Την δεύτερη μέρα, κινηθήκαμε προς  το Πόρτο Λάγος, στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Μέσα στη λίμνη επισκεφτήκαμε  τα δύο νησάκια που συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με την στεριά με ξύλινες γέφυρες. Στο ένα νησάκι είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του "νοικοκύρη", μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ένα στολίδι μοναδικό στην περιοχή για ηρεμία και περισυλλογή και στο άλλο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει  αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας. Θαυμάσαμε τη πανίδα  και τη χλωρίδα της λίμνης, αφού αποτελεί υγροβιότοπο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στην πόλη της Κομοτηνής. Είχαμε  την ευκαιρία, να περπατήσουμε  στην παραδοσιακή αγορά της πόλης, να ξεκουραστούμε  στην κεντρική πλατεία και να επισκεφτούμε  το Γενί Τζαμί με τον Πύργο του Ρολογιού, τον μιναρέ και τους πέντε τρούλους, καθώς και την ιδιαίτερη διακόσμηση εσωτερικά με τα περίφημα πλακίδια ιζνίκ (Νίκαιας).Επίσης  εκεί γευθήκαμε τοπικά προϊόντα, όπως σουτζούκ λουκούμ, στραγάλια και φρεσκοκομμένο καβουρδιστό ελληνικό καφέ.

Σειρά μετά είχε η πόλη της Ξάνθης. Υπό την καθοδήγηση της ξεναγού μας περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Γνωρίσαμε παλιά αρχοντικά, το σπίτι του μεγάλου συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη, επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο-αρχοντικό ενός Ξανθιώτη καπνέμπορου.

Mάθαμε την ιστορία της πόλης και ολοκληρώσαμε την ξενάγησή μας με το εντυπωσιακό Σπίτι της Σκιάς. Μια εντυπωσιακή τεχνική, μια καλλιτεχνική δημιουργία που μας εντυπωσίασε, μια εμπειρία που αξίζει να τη μοιραστούμε και με άλλους.

Το ταξίδι της επιστροφής, την τρίτη μέρα, ξεκίνησε με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαιολογικό μουσείο.

 

Συνεχίστηκε με το σπήλαιο της Αλιστράτης με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Η ξεναγός μας έδωσε πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες του σπηλαίου που το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μία ολιγόωρη  στάση στο κέντρο των  Σερρών, όπου γευτήκαμε τον ακανέ, παραδοσιακό γλυκό από βουβαλίσιο βούτυρο.

Στόχος κάθε  εκπαιδευτικής επίσκεψης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν, να διδαχθούν, να αποκομίσουν εμπειρίες, να διασκεδάσουν, να "παιδευτούν". Κάνοντας τον απολογισμό μαθητές και συνοδοί καθηγητές είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και συμφωνούμε  ότι όλα τα παραπάνω εκπληρώθηκαν, δίνοντας «ραντεβού» για νέες εμπειρίες την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές & συνοδοί καθηγητές

 

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σπαρμού και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ελασσόνας

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σπαρμού και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ελασσόνα.

Στην Ιερά Μονή Σπαρμού αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερη κατάνυξη την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού, ενημερώθηκαν για την ιστορία του και γνώρισαν τα σπάνια κειμήλια που φυλάσσονται εκεί.

Το πρόγραμμα της διδακτικής επίσκεψης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των μαθητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ελασσόνας. 

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη της Βερδικούσιας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (και από το απόσπασμα του Γ. Ιωάννου: ¨Να΄ σαι καλά δάσκαλε»)   οι μαθητές της β΄ Γυμνασίου του σχολείου με την υπεύθυνη καθηγήτρια Παπαγιάννη Βασιλική πραγματοποίησαν στις 30-10-2017 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο του χωριού. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα του  λαϊκού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής, όπως: αργαλειό και εργαλεία ύφανσης, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, μαγειρικά σκεύη κ.α.

Η επίσκεψη στο Μουσείο ήταν αρκετά γόνιμη καθώς δόθηκε αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση σχετικά με την αξία της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού.

Στο χώρο του μουσείου και της βιβλιοθήκης μας ξενάγησε η κ. Ειρήνη Παληγιάννη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σας ανακοινώνουμε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα που θα ισχύει από 09-11-2020 στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης:\r\nΩρολόγιο Πρόγραμμα Τηλεκπα...
Από τις 18 Ιουνίου 2020 έως τις 2 Ιουλίου 2020 θα γίνονται οι Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής, Ανανέωσης εγγραφής και Μετεγγραφής σε ΓΕ.Λ. και Ε...
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020, πρεπει να προσέλθου...
Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το Πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020\r\nΔείτε εδώ...
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στον επανακαθορισμ...
Aνάρτηση σε ιστοσελίδες του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνδέσμων από μουσεία και άλλους φορείς, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατά τη διάρκεια αν...
Το Υπουργείο Παιδείας  διαβιβάζει τέσσερα  ενημερωτικά φυλλάδια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προ...
Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από την Δευτέρα 30 Μαρτίου ως και την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020\r\nγια όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να σ...
Ενημέρωση σχολικών μονάδων σχετικά με την υπ. αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-01-2018(β΄120) Υπουργική Απόφαση με θέμα \'\' Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέ...

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Ο ΚΑΙΡΟΣ...